Režijní profil Aloise Hajdy (inscenační tvorba Aloise Hajdy v letech 1953-1971) - Zdráhal, Dušan, 1972- (2007)
Diplomová práce Režijní profil Aloise Hajdy v první řadě mapuje režijní tvorbu Aloise Hajdy pomocí popisu a analýz inscenací z vrcholného období jeho kariéry v Mahenově činohře Státního divadla v Brně v souvislosti s tehdejším uměleckým programem politického divadla mezi lety 1962-1971. Důležitým faktorem je pak tvůrčí cesta Aloise Hajdy od inscenačního pojetí 50. let (požadavek socialistického realismu) k neiluzivnímu divadelnímu projevu v Městském divadle Kladno a především Mahenově činohře, kde se v průběhu deseti let zorientoval v divadelních poetikách (Lyrické divadlo E.F. Buriana, epické divadlo B. Brechta, meziválečná sovětská avantgarda a později i Artaudova vize Divadla krutosti aplikovaného přes Grotowského experimenty), díky čemuž si vytvořil osobitý způsob režijní interpretace a nalezl svébytný inscenační styl. Práce dále sleduje genezi Hajdova režijního stylu v součinnosti s vývojem programu Mahenovy činohry, na němž se aktivně podílel, a jenž se opíral právě o mezivál