Kouření a rozložení tělesného tuku
Cílem této diplomové práce bylo zjistit, zda má kouření vliv na rozložení tukové tkáně. Rozložení tukové tkáně může být ovlivněno mnoha dalšími faktory, jako je fyzická aktivita, konzumace potravin, alkoholu a kávy. Tato práce tato faktory zohledňuje. V praktické části práce byly pomocí dotazníků zj...
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Čeština |
Vydáno: |
2007
|
Témata: | |
On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/72266/lf_m/ |
Shrnutí: | Cílem této diplomové práce bylo zjistit, zda má kouření vliv na rozložení tukové tkáně. Rozložení tukové tkáně může být ovlivněno mnoha dalšími faktory, jako je fyzická aktivita, konzumace potravin, alkoholu a kávy. Tato práce tato faktory zohledňuje. V praktické části práce byly pomocí dotazníků zjišťována obliba a konzumace tučných potravin - tučné saláty, maso, mléko a mléčné výrobky, alkoholu a kávy a pomocí antropometrického měření byly získány tělesné parametry které byly pak porovnávány mezi skupinami kuřáků, nekuřáků a bývalých kuřáků. Pomocí statistických analýz pak bylo zjišteno, jestli jsou mezi jednotlivými skupinami statisticky významné rozdíly mezi tělesnými parametry mezi jednotlivými skupinami kuřáci, nekuřáci a bývalý kuřáci. Pomocí odpovědí respondentů na otázky obsažené v dotazníku, bylo možné porovnat, jak se jednotlivé skupiny liší v preferencích a konzumaci sledovaných potravin. Statistickou analýzou bylo zjišťováno, jestli i tyto faktory statisticky významně ovli. This graduation theses wants to expolere, if there is some association between smoking and body fat distribution. Body fat distribution can be infuenced by many another influences, for exemple physical activity, consumption of food, alcohol and cofee. These influences in this graduation theses are taken into account. In practical part of this graduation theses, we found, by the aid of questionnaire, the preferences in the consumation of high energy food - fatty salads, meat, milk and products from milk, alcohol and cofee and by the aid of the antropometric measurements, we found the physical characteristics, which were confronted between groups of smokers, nonsmokers and former smokers. By the aid of statistics analyses we found, if there is statistical important differences between groups of smokers, nonsmokers and former smokers. With replies of the respondents, we could establish, if there are some differences between groups of smokers, nonskokers and former smokers in the preferenc. |
---|---|
Popis jednotky: | Vedoucí práce: Halina Matějová |
Fyzický popis: | 111 l. |