Enterální výživa v onkologii se zaměřením na sipping - Hromádková, Lucie (2007)
U onkologických onemocnění v mnoha případech dochází ke stavu podvýživy, která výrazně ovlivňuje kvalitu života a přežití pacientů. Podvýživa je způsobena řadou různých faktorů, včetně sníženého příjmu potravy, nepříznivých účinků z antikancerogenní léčby, ale také marnotratnými metabolickými procesy, které se v těle nemocného s nádorovým onemocněním odehrávají. Nemůže-li pacient konzumovat dostatečné množství výživy přirozenou cestou (tzn. přirozenou stravu per os) tak, aby si udržel fyziologický nutriční stav, je indikována umělá výživa enterální či parenterální. Sipping, nejjednodušší forma enterální výživy, se nabízí jako nejsnadnější řešení v prevenci podvýživy či jejím dalším rozvoji u onkologických, ale i ostatních pacientů. Cílem této práce je nastínit, jakým způsobem může být tato forma výživy nápomocna u pacientů s nádorovým onemocněním.