Pád Jeruzaléma a formování raného křesťanství - Papoušek, Dalibor, 1961- (2007)
Dizertační práce navazuje na projekt religionistické reinterpretace počátků křesťanství, vyhlášený Burtonem L. Mackem v roce 1995. Soustřeďuje se na ty křesťanské tradice, které explicitně reflektují pád Jeruzaléma a zničení Jeruzalémského chrámu a často sloužily jako stavebními kameny eschatologického výkladu vzniku křesťanství. Podrobněji se proto v úvodních pasážích věnuje genezi eschatologického paradigmatu v rámci teologie a jeho kritice v současném religionistickém diskurzu (kapitola 1). Jádrem práce je otázka centrality Jeruzaléma a její křesťanské reinterpretace po pádu Města a destrukci jeho svatyně v roce 70 n.l. Po náležitém rozboru hierarchických struktur Jeruzalémského chrámu a jejich lokativních či utopických implikací (kapitola 2) se práce věnuje traktování pádu Jeruzaléma v synoptické tradici, zvláště v její formativní markovské dimenzi (kapitola 3), a dále dvěma legendárním okruhům o křesťanských a židovských útěcích z obleženého Jeruzaléma (kapitola 4). V závěrečném v