Suicidální proces a vnitřní příběh díla Virginie Woolfové a Sylvie Plathové - Kodrlová, Ida, 1977- (2007)
Význam psychologické analýzy literárního díla jako metody, pomocí níž je možné sledovat suicidální proces, je podporován výzkumy nejrůznějšího teoretického i metodologického původu. Díla suicidálních autorů nám tak jakožto výsledek kreativního procesu poskytují záznam části procesu suicidálního. Cílem výzkumu prezentovaného v této disertační práci bylo objasnit vztah mezi vnitřním příběhem díla Virginie Woolfové a Sylvie Plathové a suicidálním směřováním jejich životního příběhu a ukázat tak možnosti využití kvalitativní metodologie (analýzy textů) v tomto typu psychologického výzkumu. Výzkum probíhal ve třech základních metodologických krocích - tematická analýza díla, komparativní analýza s biografickými materiály, a rekonstrukce vnitřního příběhu díla ve vztahu k suicidiu. Na základě tematické analýzy byly pojmenovány tři hlavní tematické oblasti objevující se v díle - téma smrti, téma významných druhých, a téma self, které zároveň formují tři ústřední interpretační rámce vedoucí k porozumění suicidálnímu procesu na základě analýzy vnitřního příběhu literárního díla.