Syntéza speciálních polymerů pomocí single-site katalytických systémů - Skeřil, Robert, 1978- (2006)
K syntéze etylén - styrenových kopolymerů byly použity "single site" katalytické systémy na bázi (Me2Si(Me4-Cp)N-terc.-butyl)TiCl2) (1) se substituovanou vicinální metylovou skupinou vodíkem (2), n-butylovou skupinou (3), fenylovou skupinou (4), 4-fluor-fenylovou skupinou (5) a but-2-en-2-ylovou skupinou (6). Experimentální práce související s přípravou katalytických systémů a následné polymerace byly prováděny v přísně inertním prostředí (systém vakuum-inert). Všechny katalytické systémy produkují etylén - styrenové kopolymery, avšak z hlediska aktivit a struktury připravených kopolymerů se dělí na dvě skupiny - vysoce aktivní katalytické systémy produkující etylén - styrenové interpolymery (1, 2 a 3) a méně aktivní katalytické systémy produkující etylén - styrenové kopolymery (4, 5 a 6). V případě homopolymerace etylénu se větší rozdíly v aktivitách nevyskytují. Pro syntézu etylén - styrenových kopolymerů byly s ohledem na aktivitu katalytických systémů a vlastnosti připravených kop.