Antioxidační mechanismy v prevenci oxidativního poškození - Komrsková, Daniela; Číž, Milan; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Biologická sekce (2006)
Tvorba reaktivních metabolitů (RM) a antioxidantů je nezbytnou funkcí společnou pro všechny aerobní buňky. Za fyziologických podmínek je tvorba RM a antioxidantů v rovnováze a RM vykonávají svou fyziologickou funkci. V případě nadprodukce RM, nebo nedostatečné kapacity antioxidačního obranného systému dochází k porušení této rovnováhy a ke vzniku tzv. oxidativního stresu. Oxidativní stres je spojen s celou řadou onemocnění jako je ateroskleróza, kardiovaskulární a nádorová onemocnění, katarakt, imunologická onemocnění, diabetes mellitus apod. Antioxidanty jsou tudíž zkoumány z hlediska možné prevence a terapie těchto chorob. Chemiluminiscenční (CL) metody jsou pro svou jednoduchost, citlivost a rychlost běžně používané pro měření produkce RM a antioxidačních vlastností řady látek. Při CL měření se využívá reakce luminoforu (např. luminol, lucigenin apod.) s látkou radikálové povahy. Zkoumají se přímé vychytávací účinky vůči RM, jejich působení jako inhibitorů některých reakcí vedoucích.
Production of reactive species (RS) and antioxidants is an essential function common for all aerobic cells. At physiological conditions production of RS and antioxidants is in balance and RS carry out their physiological function. The overproduction of RS or inadequate capacity of the antioxidant defence system lead to the imbalance between the reactive species (RS) production and function of antioxidative defence system and to the oxidative stress. Oxidative stress is connected with many diseases like atherosclerosis, cardiovascular and tumour diseases, cataract, immunological diseases, diabetes mellitus etc. Antioxidants are then investigated to use them in prevention or therapy of the diseases. Chemiluminescence (CL) methods are for their simplicity, sensitivity and quickness commonly used methods for measurement of RS production and antioxidative properties of various substances. Reaction of a luminophor (i.e. luminol, lucigenin etc.) with a radical is used in the CL measurements.
Vedoucí práce: Milan Číž.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: antioxidanty; chemiluminiscence; kyselina askorbová; metabolity; antioxidants; ascorbic acid; metabolites; CD-ROM; disertace; dissertations