Ecotoxicological aspects of humic substances - Bittner, Michal; Holoubek, Ivan, 1951-2025; Masarykova univerzita. Výzkumné centrum pro chemii životního prostředí a ekotoxikologii (2007)
Huminové látky (HS) představují všudypřítomné produkty rozkladu odumřelé organické hmoty. Jejich chemické složení závisí na zdroji degradovaného materiálu, a proto není možné určit jejich přesnou chemickou strukturu ani jednotné vlastnosti. HS obsahují velké množství funkčních skupin a hydrofobních struktur zodpovědných za interakci HS s okolními anorganickými i organickými látkami. Důsledkem je snížení biodostupnosti těchto látek, popisované jako nepřímý účinek HS na organismy. Navzdory poměrně velkým agregátům HS však bylo také prokázáno, že látky typu HS mohou pronikat do živých buněk vodních organismů a následně působit přímým účinkem. Popsána tak byla např. změna exprese proteinů teplotního šoku, zvýšení množství biotransformačních enzymů, ovlivnění fotosyntetické tvorby kyslíku u rostlin, účinky hormonálního typu u živočichů, atd. Také již byly popsány případy přímé interakce HS s vnitrobuněčnými receptory. Receptor pro planární aromatické látky (AhR) představuje ekotoxikologicky.
Humic substances (HS) represent ubiquitous products of dead organic matter decomposition, whose chemical constitution depends on the source of parent materials - therefore, exact structure and properties of HS are unpredictable. HS contain great amount of functional groups and hydrophobic structures that implies interaction of HS with surrounding both inorganic and organic compounds. This results in indirect effects of HS on organisms due to decreased bioavailability of affected compounds. Despite the rather large HS aggregates, it was also shown that HS-like substances can be taken up into the cells of aquatic organisms and subsequently exert direct biological effects - e. g. change expression of heat shock proteins, modulation of biotransformation enzymes, modulation of photosynthetic oxygen release, hormone-like effects on animals, etc. Direct interaction of HS with several intracellular receptors has also been described. Aryl hydrocarbon receptor (AhR) represents ecotoxicologically.
Vedoucí práce: Ivan Holoubek.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007.
Keywords: biotesty; ekotoxikologie; huminové látky; biological assay; environmental toxicology; humic substances; CD-ROM; disertace; dissertations