Ecotoxicological aspects of humic substances - Bittner, Michal (2007)
Huminové látky (HS) představují všudypřítomné produkty rozkladu odumřelé organické hmoty. Jejich chemické složení závisí na zdroji degradovaného materiálu, a proto není možné určit jejich přesnou chemickou strukturu ani jednotné vlastnosti. HS obsahují velké množství funkčních skupin a hydrofobních struktur zodpovědných za interakci HS s okolními anorganickými i organickými látkami. Důsledkem je snížení biodostupnosti těchto látek, popisované jako nepřímý účinek HS na organismy. Navzdory poměrně velkým agregátům HS však bylo také prokázáno, že látky typu HS mohou pronikat do živých buněk vodních organismů a následně působit přímým účinkem. Popsána tak byla např. změna exprese proteinů teplotního šoku, zvýšení množství biotransformačních enzymů, ovlivnění fotosyntetické tvorby kyslíku u rostlin, účinky hormonálního typu u živočichů, atd. Také již byly popsány případy přímé interakce HS s vnitrobuněčnými receptory. Receptor pro planární aromatické látky (AhR) představuje ekotoxikologicky.