Druhová diverzita a letová aktivita společenstev netopýrů v aluviálních ekosystémech - Hadamová, Markéta, 1985- (2007)
Druhová diverzita a letová aktivita společenstev netopýrů v aluviálních ekosystémech. Bakalářská práce analyzuje data z let 1994-1999 získaná detekcí echolokačních signálů netopýrů metodou liniových transektů z území ležícího v aluviu řeky Odry v blízkosti města Studénky (CHKO Poodří, Česká republika). K detekci byly použity heterodynovací detektory - Pettersson D100 a QMC mini. Transekty probíhaly v první polovině noci, jejich celková doba trvání činila 1236 minut; z toho v 330 minutách byly zaznamenány hlasy netopýrů (pozitivní minuty). Aktivita netopýrů byla vyjádřena počtem pozitivních minut vztažených na 1 hodinu transektu. Celkem bylo na 10 různých biotopech zaznamenáno 12 druhů netopýrů jediné čeledi (Vespertilionidae). Mezi biotopy byly zjištěny průkazné rozdíly v letové aktivitě netopýrů. Nejvyšší aktivita netopýrů byla zaznamenána na vodních biotopech, zejména díky dvěma druhům - Myotis daubentonii a Nyctalus noctula. Vysoká aktivita byla také sledována v lužním lese, kde by.