Driftová aktivita makrozoobentosu itermitentního toku - Krajčová, Jitka (2007)
Abstrakt Drift, jako soubor organismů unášených proudem, představuje v biosystému tekoucích vod nepostradatelnou komponentu. Jeho nejdůležitější funkce spočívá v transportu jedinců do nového prostředí. Živočichové makrozoobentosu mohou do driftu vstupovat samovolně z důvodu nedostatku potravy, životního prostoru nebo se snaží uprchnout před predátory. Makrozoobentos se může do driftu dostat i příčinou vnějšího faktoru, kterým může být například zvýšený průtok korytem nebo mechanické rozrušení koryta toku. V takovém případě mluvíme o katastrofickém driftu. Driftová aktivita je ovlivňována řadou abiotických faktorů, mezi něž patří denní a roční období a s nimi spojená fotoperioda, teplota vody, chemické a tepelné znečištění vody, vysychání a promrzání koryta a další. Drift je pokládán za hlavní součást rekolonizačního cyklu. Počet jedinců doplněných do společenstva driftem může tvořit i více než polovinu celého osídlovacího koloběhu. Výzkum byl prováděn na Gránickém potoce nedaleko měs.