Noční aktivita netopýra hvízdavého,Pipistrellus pipistrellus - Falk, Lenka, 1985- (2007)
Bakalářská práce je zaměřena na sledování sezónních a nočních změn aktivity populace netopýra hvízdavého, Pipistrellus pipistrellus, využívající prostor Hranické propasti. Po úvodní rešerši je další část práce věnována vyhodnocení průběhu letové aktivity P. pipistrellus během šesti sledovaných nocí v období od května do října 2003. Zdrojem pro hodnocení aktivity byly nahrávky echolokačních hlasů pořízené automatickou detekcí ultrazvuku.Délka noci byla vymezena západem a východem slunce (ZS, resp. VS). Každá noc byla jednak rozdělena na čtvrtiny, jednak byla zvlášť hodnocena aktivita v hodině na počátku noci (61.-120. minuta po ZS) a v hodině okolo půlnoci. Relativní aktivita, vyjádřená počtem minut se záznamem netopýra vztaženým na jednu hodinu nahrávání (min+/hod), dosáhla vrcholu v srpnu, zatímco v květnu a říjnu byla velmi nízká. Aktivita byla po celé sledované období nejvyšší ve druhé a třetí čtvrtině noci s výjimkou října, kdy byla nejvyšší na počátku noci. Aktivita na počátku noc.