Audit ve veřejném sektoru - Jurajdová, Hana, 1969-; Šelešovský, Jan, 1947-; Masarykova univerzita. Katedra veřejné ekonomie (2007)
Předmětem disertační práce jsou možnosti finančního auditu jako nástroje veřejné kontroly ve veřejném, ale i v celém neziskovém, sektoru. Pozornost je věnována i pojmu kontrola z hlediska jejího působení na veřejný sektor. Práce vymezuje veřejnou kontrolu ve veřejné správě jednak z historického hlediska a jednak z pohledu různých předkládaných koncepcí v rámci České republiky. Jedním z úkolů, který si také práce klade, je působení auditora v oblasti přezkoumání hospodaření územních samosprávných celků. V závěrečné části práce je popsán systém finančního externího auditu v České republice a dotazníkového šetření, kterým se zjistily možnosti a zájem o finanční externí audit u organizací, které ho nemají povinný.
The object of the doctoral thesis are the possibilities of the financial auditing as an instrument of the public inspection on the public and in the whole nonprofit sector. The Attantion is also paid to the concept of inspection in term of its taking effects on public sector. The thesis is definig the public inspection in the public administration partly historically and partly in light of various constued conceptions in The Czech Republic. The point of this thesis is the activity of auditor in supervisioning of management of municipal authorities. At the close of the thesis is described the system of financial external auditing in The Czech Republic and the system of questionnaire investigation, that helped to find possibilities and interest in financial external auditing in associations that oughtn’t to do it.
Vedoucí práce: Jan Šelešovský.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Ekonomicko-správní fakulta, 2007.
Keywords: audit; finanční kontrola; kontrolní orgány; neziskové organizace; veřejný sektor; auditing; financial control; nonprofit organizations; public sector; supervisory bodies; disertace; dissertations