Diagnostické grafy v programu Statistica - Schulz, Jaroslav, 1984- (2007)
Práce je zaměřena na užití grafických prvků (diagnostických grafů) průzkumové analýzy dat v programu STATISTICA. Je rozdělena do čtyř kapitol. V úvodní kapitole je zmíněna motivace vzniku diagnostických grafů. Druhá kapitola zavádí některé klíčové pojmy, které jsou dále užity nebo nějak souvisí s tímto tématem a jsou nutné pro další práci. Hlavním úkolem průzkumové analýzy dat je ověřit normalitu, homogenitu a nezávislost. Ve třetí kapitole jsou zmíněny některé klasické testy těchto předpokladů, které tvoří alternativu k diagnostickým grafům. V praxi se oba tyto nástroje kombinují tak, aby bylo dosaženo co nejlepších výsledků. V první části poslední kapitoly je uživatel v krátkosti seznámen se základním ovládáním programu STATISTICA. Druhá část je zaměřena na popis a tvorbu jednotlivých diagnostických grafů, které program STATISTICA nabízí. Každý graf je doplněn příklady, které ukazují jeho využitelnost v praxi.