Nelesní vegetace písků na Hodonínsku a její změny po třech desetiletích - Koubková, Tereza (2007)
Byly zdokumentovány typy nelesní vegetace písků na Hodonínsku, především v oblasti lesa Doubrava mezi Hodonínem a Bzencem. 126 fytocenologických snímků bylo shlukovou analýzou rozděleno do 11 skupin, které byly popsány a dále studovány pomocí gradientových analýz za použití Ellenbergových indikačních hodnot (EIH) a měřených hodnot pH. Tyto skupiny jsou: vegetace raných sukcesních stadií na písku, vegetace pokročilých sukcesních stadií na písku, suché trávníky na nenarušovaných píscích, trávníky na písku, druhově chudé trávníky, ruderalizované trávníky, vegetace pasek, synantropní vegetace polí a vinic, synantropní vegetace úhorů, vlhké a podmáčené louky, ruderalizované vlhké louky. Na čtyřech trvalých plochách obnaženého písku byla pozorována sukcese. Během pěti let vzrůstala pokryvnost a měnilo se druhové složení. Většina druhů se rozrůstala, některé během sukcese ustoupily, některé se objevily jen v jediném roce. Fytocenologické snímky vegetace suchých trávníků byly použity pro vyhod.