Přirozená a polopřirozená vegetace Vizovické pahorkatiny - Axmanová, Irena, 1982- (2007)
Území Vizovické vrchoviny nebylo dosud podrobně fytocenologicky prozkoumáno, proto cílem této práce bylo zejména rozlišení hlavních vegetačních typů území a stanovení závislosti jejich rozšíření na podmínkách prostředí. V letech 2003-2006 jsem ve studovaném území zapsala 106 fytocenologických snímků, které jsem pomocí modifikovaného algoritmu Twinspan rozdělila do sedmi skupin lesní vegetace (Quercus robur-Allium ursinum, Alnus glutinosa, Fagus sylvatica-Luzula luzuloides, Quercus petraea agg.-Ligustrum vulgare, Quercus petraea agg.-Hieracium spp., Quercus petraea agg.-Carex pilosa, Fagus sylvatica-Carex pilosa) a šesti skupin nelesní vegetace (Cirsium oleraceum-Ajuga reptans, Poa trivialis-Cirsium arvense, Brachypodium pinnatum-Festuca rupicola, Arrhenatherum elatius-Lactuca serriola, Cirsium eriophorum-Lolium perenne, Campanula patula-Rumex acetosa). Ve srovnání s vegetací sousedních Bílých Karpat je vegetace Vizovické vrchoviny druhově ochuzená zejména o teplomilné druhy a druhy če.