Pylová viabilita u středoevropských druhů rodu Cirsium a jejich kříženců - Konečný, Jiří (2007)
Druhy a hybridi rodu Cirsium byli podrobeni studiu a analýze pylové viability s cílem změřit její přesné hodnoty. K tomuto účelu bylo použito Alexandrovo barvení a barvení pomocí TTC. Pro testování byly vybrány druhy rodu Cirsium rostoucí přirozeně na našem území, tj.: C. acaule, C. arvense, C. brachycephalum, C. canum, C. eriophorum, C. heterophyllum, C. oleraceum, C. palustre, C. pannonicum, C. rivulare a C. vulgare. Každý vzorek pylu byl souběžně barven oběma barvivy a následně byla vyhodnocena jeho viabilita. Z mých měření vyplývá, že jednotlivé druhy mají viabilitu velice homogenní nezávisle na lokalitě, naproti tomu u hybridů viabilita dosti kolísá a je oproti rodičům značně snížena. Všechny druhy mají viabiltu velmi vysokou, v průměru nad 95% (nejčastěji v intervalu 97,5 - 99%), výjimku tvoří jen C. pannonicum u něhož je viabilita pouze okolo 90%. U hybridů byla zjištěna dosti častá sterilita, nejvyšší viabilita byla změřena u hybrida C. acaule x C. oleraceum (82 - 95%), nejnižš.