Rozšíření druhu Hieracium sabaudum v České republice - Strnadová, Petra, 1982- (2007)
ABSTRAKT Strnadová P.: Rozšíření druhu Hieracium sabaudum v České republice Předložená práce je studií o rozšíření jestřábníku savojského (Hieracium sabaudum) v České republice založená na studiu revidovaných herbářových dokladů. V průběhu práce bylo zpracováno 2511 dokladů z 23 herbářů České republiky. Lokality jsem zanesla do databáze a doplnila zeměpisné souřadnice. Na základě těchto údajů byly sestaveny kartogramy rozšíření studovaného druhu v České republice. Hieracium sabaudum se vyskytuje skoro na celém území státu a bylo sbíráno téměř ve všech fytogeografických okresech České republiky. Je morfologicky velmi variabilní. V průběhu excerpce herbářových dokladů jsem se setkala s mnoha nesprávně určenými doklady. Použitelnost nedoložených literárních údajů o rozšíření považuji tedy za velmi omezenou. U jedenácti rostlin z pěti lokalit byl zjištěn počet chromozomů nebo byla změřena ploidní úroveň. Všechny studované rostliny byly triploidní (2n = 27 ~ 3x).