Rozšíření druhu Hieracium umbellatum v České republice - Dvořáková, Soňa (2007)
Diplomová práce pojednává o rozšíření druhu Hieracium umbellatum v České republice. Bylo revidováno 1320 herbářových dokladů druhu sebraných na území České republiky. Lokality jsem zaznamenala do databáze, identifikovala za pomocí topolografických map a určila jejich zeměpisné souřadnice. Výsledkem práce je databáze revidovaných dokladů a kartogramy rozšíření druhu v České republice. Hieracium umbellatum se vyskytuje hojně nebo roztroušeně téměř na celém území České republiky s výjimkou nejchladnějších území, kde schází nebo je vzácné. Nejhojnější je v jihozápadních, jižních a východních Čechách a na jižní a střední Moravě. Druh je často mylně určován jako H. laevigatum (50 záměn) nebo H. sabaudum (48 záměn), nebo naopak zaměňován s druhem H. sabaudum (75 záměn). U jedné rostliny byl v souladu s literárními údaji potvrzen počet chromozomů 2n = 18; také cytometricky vyšetřené rostliny ze dvou populací (vždy po dvou rostlinách) byly diploidní.