Stanovištní vazba invazních druhů rostlin v nivě Odry - Jírů, Blanka (2007)
Práce má za cíl zmapovat výskyt nepůvodních, zejména invazních druhů rostlin v nivě řeky Odry v CHKO Poodří. Na předem zvolených, náhodně lokalizovaných stanovištích přiřazených k různým sedmi biotopům, byly zapsány fytocenologické snímky na plochách o velikosti 16 m2 a v jejich okolí do vzdálenosti 100 m byly sepsány typy biotopů s jejich procentuálním zastoupením a invazní druhy rostlin hodnocené třístupňovou škálou hojnosti výskytu. V 21 zapsaných snímcích bylo zaznamenáno 11,9 % nepůvodních druhů, z kterých bylo 62,5 % archeofytů s polovinou invazních druhů a 37,5 % neofytů, z nichž bylo invazních 83 %. Celkový počet invazních druhů v okolí snímků byl 2,7krát vyšší než celkový počet invazních druhů ve snímcích. Nejvyššího zastoupení invazních druhů podle pokryvnosti bylo dosaženo v ovsíkových loukách, ovšem podle průměrného počtu invazních druhů na biotop to bylo spolu s tužebníkovými a pcháčovými lady. V datech z okolí snímků je nejvíce invadovaná ruderální vegetace otevřených sta.