Mechanismy a způsoby šíření rezistencí k antibiotikům u salmonel - Hradecká, Helena, 1980- (2007)
Rezistence k antimikrobiálním látkám představuje přirozenou odpověď mikroorganismů na změněné podmínky vnějšího prostředí. Většina genů pro rezistenci k antibiotikům je lokalizována na mobilních elementech (IS elementy, transpozony, integrony, plazmidy) a právě schopnost získat a začlenit do genomu tyto nové genetické determinanty je nejčastější příčinou vzniku rezistence. Schopností konjugace a horizontálním přenosem genů rezistence k antibiotikům jsem se zabývala u dvou sérovarů druhu Salmonella enterica, S. Enteritidis a S. Typhimurium. Kmeny těchto sérovarů jsou nejčastější příčinou salmonelóz u lidí a společně jsou zodpovědné za přibližně 98 % humánních infekcí. U sérovaru S. Enteritidis jsem analyzovala soubor izolátů fágového typu PT13 rezistentních k ampicilinu. Kmeny pocházely z lokální epidemie, která se objevila v několika regionech České republiky v průběhu letních měsíců roku 2004. Pomocí PCR byl u všech kmenů identifikován gen blaTEM, který byl lokalizován jako součást Tn.