Funkční interakce proteinu p53 a v-Myb v buněčné linii BM2 - Navrátilová, Jarmila (2007)
Funkční interakce proteinu p53 a v-Myb v buňkách linie BM2 Protein p53 řídí průběh buněčného cyklu, programovanou buněčnou smrt a diferenciaci mnoha buněčných typů. Ektopická exprese p53 v buňkách leukemických buněčných línií může obnovit jejich schopnost regulovat průběh buněčného cyklu, diferenciaci a apoptózu. V této práci jsme exprimovali lidský protein p53 v kuřecích monoblastech transformovaných proteinem v-Myb (BM2). Zjistili jsme, že tento protein, jehož aminokyselinová sekvence dosahuje homologie ve srovnání se svým kuřecím protějškem pouze z 53%, může významně ovlivnit morfologii a fyziologii buněk BM2 projevující se zastavením buněčného cyklu ve fázi G2 a indukcí rané monocytární diferenciace, jak bylo stanoveno cytochemickou analýzou aktivity nespecifických esteráz a myeloperoxidázy, produkce reaktivních kyslíkových radikálů, exprese proteinu CD11b a změn vnitrobuněčného pH. Naše výsledky dokumentují, že vnitrodruhové rozdíly proteinu p53, promotorů/zesilovačů transkripce .