Algologická studie rašelinných okrajů rybníků Třeboňské pánve - Chattová, Barbora, 1984- (2007)
Práce přináší floristické a ekologické poznatky o sinicích a řasách rašelinných okrajů rybníků v Třeboňské pánvi. Algologická studie rašelinných okrajů rybníků Třeboňské pánve nebyla dosud provedena, přestože tento ekoton v sobě spojuje oba prvky ochrany části území Třeboňska vymezené Ramsarskými úmluvami: Třeboňské rybníky a Třeboňská rašeliniště. Vzorky byly odebírány vymačkáním vody z rašeliníku na jaře, v létě a na podzim roku 2006 na lokalitách, kde prováděla fytocenologickou studii J. Navrátilová, která zde měřila i fyzikální a chemické parametry: pH, konduktivitu, obsah hlavních živin a bází. Při mikroskopování v optickém mikroskopu byla kvantita buněk odhadnuta pomocí stupnice + - 6 (HINDÁK 1978). Celkem bylo nalezeno 158 taxonů sinic a řas. Statistické zpracování dat bylo provedeno pomocí softwaru pro mnohorozměrné hodnocení společenstev CANOCO for Windows. Výsledky nepřímé gradientové analýzy ukázaly zřejmý vliv pH na druhové složení sinic a řas. Z ostatních faktorů prostředí.