Minerální asociace pegmatitů a puklin brněnského masivu v kamenolomu v Dolních Kounicích - Kotík, Pavel (2007)
Předložená práce popisuje mineralogii pegmatitů a puklin brněnského masívu v kamenolomu v Dolních Kounicích. První část je koncipována jako literární rešerše, shrnující dosavadní znalosti o geologii, petrologii a mineralogii sledované lokality a jejího bezprostředního okolí. V druhé části práce jsou prezentovány výsledky terénních prací, laboratorních výzkumů zaměřených na identifikaci minerálních fází a jejich chemismus. Vznik pegmatitů a aplitů patří mladším genetickým procesům. Nejmladší puklinovou mineralizaci sledované lokality tvoří jak minerály alpské parageneze, tak i výplně karbonátových žil.