Velikost genomu rostlin a nadmořská výška - Bártová Dittrichová, Daniela (2007)
Práce obsahuje podrobnou literární rešerši aktuálního stavu poznání o vztahu ekologických faktorů a velikosti genomu rostlin, se zvláštním důrazem na nadmořskou výšku. Bylo provedeno kritické hodnocení různých metodických přístupů ke zkoumání daného problému a pokus o jejich syntézu. V praktické části byly pomocí průtokové cytometrie zjištěny hodnoty velikosti genomu pěti běžných taxonů flóry České republiky (Bellis perennis L., Dactylis glomerata L., Mycelis muralis Dumort., Plantago lanceolata L., Ranunculus acris L.) ze tří altitudinálně odlišných lokalit v rámci Moravy (160-1010 m n. m.). Účelem byl nácvik praktického provádění průtokové cytometrie a nalezení případné intraspecifické variability. Přítomnost intraspecifické variability nebyla potvrzena. Byly zjištěny poměry AT/GC bazí v DNA zkoumaných druhů. V rámci práce byla poprvé stanovena velikost genomu druhu Mycelis muralis Dumort., pruměrná hodnota 1,96 pg.