Demografický vývoj populace kamzíka horského tatranského a jeho vliv na genetickou variabilitu - Křížová, Pavla (2007)
Kamzík horský tatranský (Rupicapra rupicapra tatrica) žije pouze na území Slovenska ve dvou populacích. Území Vysokých Tater (včetně Západních a Belianských Tater a polské části) obývá původní populace. Druhá populace byla založena v Nízkých Tatrách z jedinců dovezených z Vysokých Tater. Cílem práce bylo popsat demografický vývoj obou populací vliv změn početnosti na genetickou variabilitu populací, pomocí mikrosatelitové DNA stanovit úroveň jejich genetické variability a vylíčit možné faktory ohrožení tatranského kamzíka. Obě populace mají malou početnost, která může výrazně ovlivňovat jejich genetickou variabilitu. Navíc vysokotatranská populace prošla ve své historii třemi obdobími velmi nízké početnosti (minimum 160 jedinců). Nízkotatranská populace byla založena ze 30 jedinců a její početnost postupně vzrostla na 100-120 jedinců. V rámci praktické části práce byla analyzována DNA z 12 vzorků tkání z vysokotatranské a 8 z nízkotatranské populace na devíti mikrosatelitových lokus.