Vliv světla na druhové složení lesního podrostu na příkladu Milovického lesa - Oušková, Veronika, 1984- (2007)
Cílem předkládané práce bylo stanovit vliv dostupnosti světla na druhové složení lesního podrostu. Práce je rozdělena na dvě části. První část sestává z teoretického úvodu, v němž jsou shrnuty dosavadní poznatky o významu světla pro rostliny v lesním prostředí. Dále teoretický úvod pojednává o různých metodách používaných k měření intenzity a dostupnosti světla. Druhá část této práce je založena na vlastním výzkumu vlivu světla na vegetaci lesního podrostu Milovického lesa. Dostupnost světla byla vyjádřena jako zápoj dřevinného nadrostu. Milovický les je součástí CHKO Pálava a představuje unikátní komplex cenných lesních biotopů, který je však již po několik desetiletí vystaven silnému tlaku oborního chovu zvěře. To se ukázalo také jako podstatný faktor a v analýzách je mu věnována stejná pozornost jako ekologickěmu faktoru světlo. Celkově jsem ve zkoumaném území založila 31 trvalých ploch (18 v oboře, 13 mimo oboru), na každé jsem zapsala fytocenologický snímek a různými metodami (vi.