Závislost mezi velikostí vzorkovací plochy a počtem druhů/kusů suchozemských plžů v lesních ekosystémech - Svobodová, Eva (2007)
Vztah mezi velikostí plochy a počtem druhů měkkýšů na malé škále nebyl doposud podrobněji studován. Proto vznikla tato práce, která měla zjistit vztah mezi narůstající velikostí vzorkovací plochy a počtem druhů. Zároveň měly být zhodnoceny ekologické nároky lesních malakofaun a následně posouzen vztah různých lesních lokalit lišících se svými ekologickými podmínkami na počet druhů. Pro práci bylo vybráno devět lokalit rozdělených do tří skupin podle vhodnosti prostředí pro výskyt měkkýšů. Lokality velmi vhodné, neutrální a spíše nevhodné. Na každé z lokalit byl proveden odběr metodou "nested sampling design" a to ve třech různých velikostech: (25 cm)2, (50 cm)2 a (75 cm)2 a náhodný sběr objemovou metodou v okolí o poloměru 10 metrů. Odebraný materiál byl dále zpracován, determinován a vyhodnocen v programech Microsoft Office Excel 2003 a STATISTICA 7.1. Byla zjištěna signifikantní pozitivní korelace mezi kvalitou lesního stanoviště a sklonem křivky nárůstu počtu druhů a byl zjištěn zá.