Vegetace kyselých doubrav a borů v údolích Svitavy a Svratky nad Brnem - Vild, Ondřej, 1984- (2007)
Cílem bakalářské práce je fytocenologická dokumentace a charakteristika rozšíření a variability vegetace kyselých doubrav a borů v údolích Svratky a Svitavy severně od Brna. Celkem bylo zapsáno a analyzováno 33 fytocenologických snímků. Zastoupení druhů bylo hodnoceno pomocí devítistupňové Braun-Blanquetovy stupnice dominance a abundance. Pomocí klasifikačního algoritmu TWINSPAN byl soubor na základě podobnosti v druhovém složení rozdělen na čtyři skupiny. První skupina snímků představuje hadcové bory a porosty skal ve vyšších polohách. Ve druhé skupině jsou zahrnuty živinami bohatší typy doubrav s přechody k dubohabřinám. Ve třetí skupině jsou zastoupeny teplomilné doubravy nižších poloh. Snímky čtvrté skupiny představují přechod mezi teplomilnými a kyselými doubravami. Pomocí ordinačních a korelačních metod byly vyhodnoceny hlavní gradienty druhového složení zkoumané vegetace a identifikovány faktory prostředí s nimi spojené.