Parazitární infekce kočkodanů v izolovaném ostrovním ekosystému - Heczková, Kateřina, 1983- (2007)
Bylo vyšetřeno 31 vzorků trusu od kočkodanů červenozelených (Chlorocebus aethiops pygerythrus) volně žijících v izolovaném ostrovním ekosystému Rubondo s cílem determinovat přítomné intestinální parazity a potvrdit předpokládanou přítomnost Blastocystis sp. Použity byly koprologické postupy s mikroskopickým vyšetřením a molekulární vyšetření metodou PCR. Mikroskopicky byly nalezeny hlístice Trichuris sp. (35,5%), Strongyloides sp. (9,7%), blíže neurčená strongyloidní vajíčka (3,2%), Ascaris sp. (3,2%) a prvoci Entamoeba sp. (3,2%) a Iodamoeba (3,2%). Molekulárním vyšetřením PCR byla potvrzena přítomnost Blastocystis sp., přestože mikroskopicky se její přítomnost potvrdit nepodařilo. Zjištěné výsledky byly porovnány s daty o parazitech syntopicky žijících introdukovaných šimpanzů učenlivých (Pan troglodytes).