Mikrosatelity a jejich využití při studiu genetické struktury populací netopýrů - Fornůsková, Alena, 1984- (2007)
Mikrosatelity jsou tandemově se opakující repetice o délce 2-6 párů bazí DNA. Mikrosatelity byly objeveny v každém organismu, včetně netopýrů. Jsou vysoce polymorfní, a proto jsou účinnými genetickými markery, které nám dovolují zkoumat různé aspekty jejich migračního chování, párovacího chování a sociální organizace. Cílem této práce bylo nalézt sadu funkčních polymorfních mikrosatelitů pro dva kryptické druhy, Pipistrellus pipistrellus a Pipistrellus pygmaeus, použitím cross-species amplifikace 34 mikrosatelitů, původně vyvinutých pro pět druhů netopýrů z čeledi Vespertilionidae. Bylo amplifikováno deset a devět lokusů u druhu Pipistrellus pipistrellus a druhu Pipistrellus pygmaeus. Všechny lokusy mohou být analyzovány v jedné fragmentační analýze a dále využity jako markery pro studium evoluce a ekologie populační struktury sociálně žijících netopýrů.