Vegetace luk Bílých Karpat a povrchové odvápnění - Chlubná, Veronika (2007)
Vegetace luk Bílých Karpat a povrchové odvápnění V rámci společného vegetačně -malakologického výzkumu jsem studovala luční společenstva na území chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, a jejich vztah k povrchovému odvápnění. Pro tyto účely byly měřeny hodnoty pH a Ca ve dvou hloubkách půdního profilu a vlhkost. Vzájemnou závislost ekologických faktorů jsem statisticky testovala. K analyzování vztahů vegetace a faktorů prostředí jsem použila nepřímé gradientové analýzy (DCA) a pro interpretaci jsem měřená data doplnila o Ellenbergovy indikační hodnoty pro živiny. Přesto, že podloží zkoumaného území je tvořeno vápnitým a silně vápnitým flyšem, bylo u poloviny snímků naměřeno pH menší jak 6,6 (platí pro měření v obou hloubkách). Toto slabě až silně kyselé pH bylo způsobeno odvápněním, především vlivem kyselých dešťů a nevhodným způsobem hospodaření v minulosti. Ve vegetaci se však tyto změny pH výrazně neprojevují. Mnoho rostlin indikující vápník se zde vyskytuje i na odvápněných stano.