Mokřadní vegetace Jabkenické plošiny - Kratochvílová, Lucie (2007)
Práce pojednává o mokřadní vegetaci geomorfologické jednotky Jabkenická plošina. Věnuje se přírodním poměrům území, botanickému průzkumu a popisu zde předpokládaných společenstev. V území jsem zapsala 28 fytocenologických snímků. Analýzou TWINSPAN se rozdělily do pěti skupin. Byly rozlišeny asociace Valeriano dioicae-Caricetum davallianae (Kuhn 1937) Moravec in Moravec et Rybníčková 1964 svazu Caricion davallianae Klika 1934, Eleocharitetum palustris Ubrizsy 1948 svazu Oenanthion aquaticae Hejný ex Neuhäusl 1959 a Carici acutiformis-Alnetum glutinosae Scamoni 1935 svazu Alnion glutinosae Malcuit 1929 a svaz Caricion gracilis Neuhäusl 1959 em. Balátová-Tuláčková 1963. Snímky ze svazu Caricion davallianae Klika 1934 byly analyzovány společně se snímky tohoto svazu z České národní fytocenologické databáze pocházející z jiných částí České republiky. Na základě vzniklého dendrogramu předpokládám vyšší míru podobnosti mezi snímky studovaného území a snímky z Polabí.