Společenstva měkkýšů lučních stanovišť CHKO Bílé Karpaty - Dvořáková, Jana, 1985- (2007)
Tato práce se zabývá studiem společenstev měkkýšů lučních stanovišť. V první části jsou shrnuty dosavadní poznatky o ekologii lučních malakocenóz. Druhá část se týká vlastního výzkumu. Ten probíhal na lučních biotopech CHKO Bílé Karpaty. Lokality byly preferenčně voleny tak, aby sledovaly dva základní gradienty: gradient vápnitosti v půdě a gradient půdní vlhkosti. Celkem byly odebrány vzorky z 22 ploch, na každé ploše byl zapsán fytocenologický snímek vegetace a zjištěny vlastnosti půdy: obsah vápníku, pH a vlhkost. Získaná data byla vyhodnocena pomocí programů STATISTICA, CANOCO, TURBOVEG a JUICE. Hlavním cílem této práce bylo vyhodnotit druhové složení a skladbu malakofauny studovaných lokalit a stanovit faktory ovlivňující druhovou bohatost a abundanci společenstev plžů. Ukázalo se, že v charakteru společenstev plžů se nejvíce odráží obsah vápníku v půdě a půdní vlhkost. Zároveň bylo dokázáno, že se tyto faktory projevují společně v interakci. Významným zjištěním byla korelace poč.