Electron spectro-microscopy with multi-channel signal detection - Čižmár, Petr (2007)
Jedna z téměř nedestruktivních metod analýzy povrchů je energiová analýza Augerových elek- tronů. Tyto elektromy mají energie zhruba od 50ti do 2000 eV. Hlavním cílem této práce je vytvořit fungující paralelní energiový analyzátor schopný Augerovy analýzy. Analyzátor využívá válcově symetrické elektrostatické pole, podobné hyperbolickému poli. Parametry pole byly zjištěny pomocí výpočtů trajektorií, ketré musely být, na rozdíl od hyperbolického pole, provedeny numericky. Dále byl navržen analyzátor s ohledem na volný prostor ve vzorkové komoře mikroskopu. Návrh byl poté ověřen pomocí 3D simulačního programu, čímž byly současně zpočteny oshady základních paramterů analyzátoru. Nakonec byl analyzátor zkonstruován a sestaven z ultravakuově kompatibilních a vypékatelných materiálů, což je podmínkou provozu v ultravysokovakuové aparature. Experiment byl úspěšně proveden na universitě v Yorku, ve Velké Británii, kde bylo získáno spektrum z nečištěné měděné fólie. Enegie primárnícho svazku by.