Využití přirozených přírodních procesů pro remediační postupy a technologie - Rampas, Jindřich, 1982- (2007)
Dobývání nerostných surovin má na dotčených lokalitách nezanedbatelný vliv na životní prostředí. Hlavní dopady, které jsou často nákladným způsobem eliminovány, se soustřeďují do kvality podzemních a povrchových vod. Potenciálně perspektivní a finančně nenáročnou technologií eliminace důsledků kontaminace povrchových, zejména průsakových a důlních vod je tzv. bioremediace, kdy významnou složku postupu čištění tvoří interakce vod s biotou. Cílem této práce bylo zhodnocení interakcí průsakových vod z uzavřeného a remediovaného odkaliště ložiska Zlaté Hory s biotou v oblasti mokřadu pod odkalištěm. Monitoring chemismu vod v mokřadu prokázal jeho čistící schopnost. Určit podstatu procesů snižujících kontaminaci, však umožní až důkladný biologický a bakteriologický rozbor mokřadu.