Stereospecifické efekty polychlorovaných bifenylů na nukleární receptory steroidních hormonů - Brenerová, Petra, 1984- (2007)
V této práci jsou studovány stereospecifické efekty na nukleární receptory steroidních hormonů, především estrogenita a antiestrogenita vybranými PCB kongenery včetně atropisomerů PCB 136. Teoretická část je rešerší dosavadních poznatků o PCB a především o jejich neurotoxicitě, dioxinové toxicitě a endokrinní disrupci. Důležitá je také zmínka o stereoisomerii PCB. V experimentální části je modulován estrogenní receptor v modelových buněčných liniích prsního karcinomu (MCF-7, T47D.luc). Modulace je sledována in vitro metodami ER-CALUX a kvantitativní RT-PCR. U metody ER-CALUX je měřena hladina reportérového genu pro luciferasu a u kvantitativní RT-PCR exprese proteinu pS2mRNA.