Statistické klasifikační metody hodnocení zákazníků - Sládek, Roman (2007)
Práce studuje statistické klasifikační metody hodnocení zákazníků. Řešení je založeno na použití různých typů regresních modelů. V první části jsou shrnuty základní poznatky teorie regresních modelů. V druhé části jsou tyto poznatky aplikovány na konkrétní příklad z praxe. V rámci řešení případové studie se práce zabývá problematikou vytěžování dat ze zdrojových materiálů - internetových odpovědníků. Přes proces anonymizace je provedena transformace vstupních dat až do podoby nezávislých proměnných - regresorů. Je proveden rozbor problematiky a nalezen model umožňující klasifikaci zákazníků podle pravděpodobnosti sjednání zakázky, resp. objednání nabízené služby.