Vliv ultrazvuku na změnu povrchového napětí roztoků biomakromolekul - Goliášová, Hedvika (2007)
U roztoků bovinního sérového albuminu (BSA) byl zkoumán vliv ultrazvuku měřením povrchového napětí Wilhelmyho metodou a měřením tlaku bublinek. Povrchová napětí byla zjišťována v závislosti na době ozvučení a také na době uplynulé od ozvučení. Pro všechna ozvučování byla zvolena konstantní intenzita. Byly pozorovány změny povrchového napětí v závislosti na době ozvučování, které mohou být způsobeny konformačními změnami bílkoviny.Byl vytvořen protokol laboratorní práce pro studenty prvního ročníku LF MU.