Polychlorované bifenyly jako risikový faktor životního prostředí - Strapáčová, Simona; Zbořil, Petr, 1942-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2007)
Polychlorované bifenyly jsou látky velmi nebezpečné pro životní prosředí, tak i pro člověka. Původně byly pro jejich dobré vlastnosti používány v řadě technologických oborů, avšak zjištění jejich toxicity znamenalo v jejich vývoji zásadní zlom. Vyskytují se ve všech složkách životního prosředí a jejich zneškodňování a metabolismus jsou velice náročné. Cílem bakalářské práce je sepsat informace o jejich vlastnostech, výskytu, historii, analytickém stanovení a problémech likvidace a metabolismu.
Polychlorinated biphenyls are very hazardous substances for environmental, for the man, too. They were used primarily for their good qualities in many technological spheres, however finding their toxicity has meant in their development grand break. They occur in all components of environmental and their destroying and metabolism are very exacting. The aim of this work is to write up information about their properties, occurence, history, analytical assesment and about problems of their liquidation and metabolism.
Vedoucí práce: Petr Zbořil.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007.
Keywords: biodegradace; kontaminanty; polychlorované bifenyly; biodegradation; contaminants; polychlorinated biphenyls; bakalářské práce; bachelor's theses