Vázané extrémy v ekonomii (maximalizace v ekonomii) - Kopecká, Eva; Půža, Bedřich, 1949-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Katedra matematiky (2007)
Každé ekonomické rozhodování se řídí pravidly maximalizace užitku a minimalizace nákladů. Ve své práci se zabývám maximalizací, v ekonomické části pak zejména maximalizací užitku. Využívám základní pojmy z Diferenciálního počtu a Mikroekonomie. Popisuji metodu řešení a postup určení vázaného extrému, dále základní pojmy z teorie spotřebitele a teorie užitku. Uvádím příklady z ekonomie: chování spotřebitele na trhu práce.
Each economy decision follows the rules of maximizing the benefit and minimizing costs. At my work, I pursue the maximizing, in economy part mostly maximizing the profits. I use basic notions from Differential count and Microeconomics. I describe the method of solving and the procedure of a definition of the subject, also basic notations from the theory of a client and the theory of benefit. Attached are examples from economy: behavior of the client on the employment market.
Vedoucí práce: Bedřich Půža.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2007.
Keywords: matematická ekonomie; mathematical economics; bakalářské práce; bachelor's theses