Dilworthův problém o reprezentaci distributivních algebraických svazů - Janda, Jiří (2007)
V své práci se zabývám nedávným vyřešením otázky, formulované ve čtyřicátých letech dvacátého století R. P. Dilworthem, zda každý algebraický distributivní svaz je izomorfní svazu kongruencí nějakého svazu. Negativní odpověď na ni poskytl v roce 2006 F. Wehrung, kterému se podařilo zkonstruovat algebraický distributivní svaz mohutosti aleph_(omega+1) neizomorfní žádnému svazu kongruencí pro libovolný svaz.