Fyziologické a patologické změny citlivosti baroreflexu u člověka - Závodná, Eva, 1975- (2007)
Hlavním cílem práce bylo přispět k objasnění některých vztahů krátkodobé regulace krevního tlaku u dětí, dospívajících a mladých dospělých osob během fyziologických (klid a fyzická zátěž) a patologických stavů (hypertenze). a) Vývoj a limity normálních hodnot citlivosti baroreflexu Dlouhou dobu se práce studující baroreflexní citlivost omezovaly na dospělé osoby. Bylo sice publikováno několik prací věnující se citlivosti baroreflexu u malého počtu dětí a adolescentů, ale stále chybí systematická studie na větším počtu osob, která by objasnila vývoj citlivosti baroreflexu ve věku 11-20 let. U dospělých osob byly determinovány hranice normálních hodnot BRS; hodnoty nižší než 3 ms/mmHg jsou spojovány s vyšším rizikem náhlé srdeční smrti po infarktu myokardu. Cílem naší práce je stanovení limitů normálních hodnot pro děti a adolescenty ve věku 11-20 let. b) Citlivost baroreflexu u dětí, dospívajících a mladých dospělých s esenciální hypertenzí a syndromem bílého pláště Dětství a dospívání .