Městské průmyslové muzeum v Hradci Králové v letech 1896-1928 - Bártová, Kristýna (2007)
Ve své práci pojednávám o historii městského průmyslového muzea v Hradci Králové. Zabývám se obdobím od vzniku muzea v roce 1896 až po rok 1928, kdy byly instalovány sbírkové předměty do nové budovy. Toto muzeum bylo založeno pro podporu řemeslné práce a průmyslu, této funkci odpovídají i muzejní stanovy. Hlavní aktivita muzea byla soustředěna na vzdělávání, proto se muzeum věnovalo budování knihovny, pořádání kurzů, výstav a přednášek a tomuto cíli byla částečně podřízena i sbírkotvorná činnost. V roce 1912 je pro průmyslové i historické muzeum dostavena nová budova, do které se záhy stěhuje knihovna a krátce na to je využíván i přednáškový sál. Ještě před začátkem první světové války jsou sem přestěhovány i sbírkové předměty. K jejich instalaci však dochází až v roce 1928, vinou několika faktorů: činnost utlumila první světová válka, nebyly finance a uměleckoprůmyslová muzea v této době začínají ustupovat do pozadí. Jejich vzdělávací činnost převzaly jiné organizace a p