Historie Technického muzea v Brně - Kafková, Zuzana (2007)
Tato diplomová práce se zabývá historií Technického muzea v Brně, které v roce 2006 oslavilo 45. výročí vzniku. V úvodních kapitolách jsou přiblíženy počátky technického muzejnictví na Moravě i historie Archivu pro dějiny průmyslu, obchodu a technické práce, který byl předchůdcem muzea. Zachycuje vývoj jednotlivých tématických okruhů sbírkotvorné činnosti TMB, která je úzce spjata s činností vědecko - výzkumnou, kulturně výchovnou, prezentační a ochranou. Zabývá se také prací muzea při výzkumu, záchraně, renovaci a muzejním využití vybraných technických památek v terénu. Do historie muzea také patří restituce kláštera sv. Voršily a jeho vliv na další vývoj muzea, hledání nového působiště a v neposlední řadě budování nového muzea, nových expozic a projekt Metodického centra konzervace