Studium povrchového napětí - Šarbort, Martin (2007)
Povrchové napětí kapalin má původ ve vzájemné přitažlivosti molekul a projevuje se snahou kapaliny zaujmout tvar s co nejmenším povrchem. Existence povrchového napětí má rozsáhlé důsledky v přírodě i technické praxi. Tato práce se věnuje analýze několika jevů, v nichž hraje povrchové napětí zásadní roli. Výsledky vyplývající z vypracovaných teoretických modelů jsou srovnány se závěry provedených experimentů.