Kvantifikace tvarových změn erytrocytů vyvolaných ultrazvukem - Víšková, Beata (2007)
Tvarové změny erytrocytů a změny v jejich počtu byly studovány po působení ultrazvuku in vitro. Tvarové změny erytrocytů byly pozorovány světelným mikroskopem, pomocí počítače a programu Quick PHOTO CAMERA 2.2 a hemolytické účinky byly sledovány pomocí Bürkerovy počítací komůrky. Erytrocyty byly v 50 % nebo 2 % suspenzi 0,9 % NaCl. Suspenze byla vystavena účinku ultrazvuku po dobu 0,5 - 285 minut a intenzitě ultrazvuku 0,1 - 2 W.cm-2. Výsledek práce ukazuje vliv ultrazvuku na množství a tvar erytrocytů.