Molekulární podstata virulence toxinogenních kmenů Staphylococcus aureus - Charvátová, Martina (2007)
Cílem předložené bakalářské práce je zpracovat rešerši obsahující molekulárně-biologickou charakteristiku bakteriálního druhu Staphylococcus aureus. Pozornost bude zaměřena zejména na genom stafylokoka, na genetické determinanty toxicity kmenů a na variabilní genetické složky, zejména viry a ostrovy patogenity, které mají význam v jeho patogenitě a vzniku virulentních kmenů. Tato rešerše rozšíří naše znalosti v nově se profilující oblasti molekulární biologie prokaryot, kterou je horizontální genomika, v níž zejména bakteriofágy hrají klíčovou roli v přenosu a šíření genů virulence mezi kmeny Staphylococcus aureus a významně ovlivňují nejenom patogenitu, ale i evoluci tohoto druhu.