Neuroendokrinní diferenciace nádorových buněk prostaty a tlustého střeva - Pernicová, Zuzana (2007)
Nádorové onemocnění prostaty a tlustého střeva patří k celosvětově rozšířeným onemocněním. Z hlediska rozvoje nádorového onemocnění jsou důležité procesy ovlivňující mikroprostředí nádoru. Jedním z nich může být i neuroendokrinní diferenciace. Cílem této práce je shrnout dosavadní poznatky o tomto ději, popsat roli neuroendokrinních buněk a látek, které vylučují, na progresi nádoru. Dalším důležitým faktorem pro vznik a rozvoj nádorového onemocnění je změna exprese celé řady genů, jejichž produkty mají různé biologické funkce. Použití technologie microarray umožňuje sledovat komplexní změny genové exprese na úrovni transkripce a porovnat rozdíl v genové expresi mezi zdravou a rakovinnou tkání. Tato metoda generuje velké množství dat, která nebývají zcela vytěžena. Proto vznikají veřejně dostupné databáze, které tato data sdružují, zpřístupňují je dalším vědcům a umožňují jejich re-analýzu. Součástí této práce je re-analýza výsledků genové exprese na základě studií z veřejně dostupné da.