Funkční a strukturní charakteristiky telomeráz,jejich podobnosti a rozdíly - Jaške, Karin, 1984- (2007)
Telomeráza je enzym vyskytující se v zárodečných, kmenových a nádorových buňkách. Zajišťuje udržování délky koncových úseků chromozomů - telomer, které se s každým buněčným cyklem zkracují. Telomerázu tvoří protein s vlastnostmi reverzní transkriptázy (TERT) a telomerázová RNA (TR), která slouží jako templát pro telomerové repetice. Bakalářská práce shrnuje údaje o telomerázách modelových organismů (člověk, kvasinky, obrvení). Kromě popisu jejich aktivity je zahrnuta i stavba a struktura telomerázových podjednotek se zaměřením na jejich vazby s dalšími proteiny, které telomerázovou aktivitu in vivo nejen podmiňují, ale také regulují, zvyšují, či inhibují.